မီးဖိုေခ်ာင္ထဲက မ်က္ႏွာအငယ္ရဆံုး အသီး တစ္မ်ိဳးကို ျပပါဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုပဲ လက္ညိဳးထိုးရပါလိမ့္မယ္။ အေရာင္ အဆင္းက ရဲရဲစိုေအာင္ နီေနေပမယ့္
မီးဖိုေခ်ာင္ထဲက အသီးမို႔လို႔ သိပ္ၿပီး အသီးအရာ မသြင္းခ်င္ၾကပါဘူး။
အမွန္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမ်ိဳးအစားထဲမွာ မပါပါဘူး။
အသီးအမ်ိဳးအစားထဲမွာ ပါပါတယ္။ ဘယ္ရီသီးအမ်ိဳးအစား ျဖစ္ပါတယ္။
၁၈၉၃ ခုႏွစ္ ေမလ ၁၀ ရက္မွာ အေမရိကန္ အထက္တရား႐ံုးေတာ္ကေန ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ညစာေတြမွာ မ်ားေသာအားျဖင့္
တည္ခင္းခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကတာမို႔ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ အမ်ိဳးအစားထဲ
သြင္းခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဝယ္ယူနည္းမွာ နီနီရဲရဲ၊ရႊန္းရႊန္းစိုစို၊ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကို ေရြးရန္ ျဖစ္ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေနေရာင္နဲ႔ တိုက္႐ိုက္ထိေတြ႕မႈ မရွိႏိုင္တဲ့ေနရာာမွာ သိမ္းထားဖို႔ လိုအပ္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ တစ္ပတ္အတြင္း ရင့္မွည့္လာတတ္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအား ေရခဲေသတၱာထဲမထည့္ထားပါက
အရသာပိုမိုေကာင္းမြန္တတ္ပါတယ္။ မမွည့္တမွည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အသည္းအတြက္
ေကာင္းပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ပူအုိက္တဲ့ ရာသီ ကာလေတြမွာေနအပူဒဏ္ကို
ကာကြယ္ေပးေစ႐ံုမွ်မက ေအးျမမႈကိုလည္း ေပးစြမ္း ေစပါတယ္။
က်န္းမာေရးရာ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေဆးလိပ္ေသာက္တဲ့သူေတြ အၿမဲစားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ေဆးလိပ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတဲ့ ကိုယ္တြင္းဆံုး႐ႈံးမႈမ်ား၊ ေဘးဘယာမ်ားကို နည္းပါးေပ်ာက္ကင္းေအာင္ စြမ္းေဆာင္ေပးပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ခလို႐ိုဂ်င္နင္ (Chrologenic) နဲ႔ ကူမာအစ္ (Coumaric)
အက္ဆစ္ဟာ အဆုတ္ကို ထိခိုက္ပ်က္စီးမယ့္ ေဘးကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ခ႐ိုမီယမ္ သတၱဳဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာမို႔ ဆီးခ်ိဳ မျဖစ္ေအာင္ ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ဗီတာမင္ေအဓာတ္ေၾကာင့္ မ်က္လံုးအျမင္အာ႐ံုကိုလည္း တိုးတက္
ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မ်က္လံုးအေရာင္ မၾကည္တာကအစ ညဘက္အျမင္
အာ႐ံုအားနည္းတာေတြကိုပါ ပိုၿပီး တိုးတက္ ေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ဟာ ေသြးေပါင္ခ်ိန္နဲ႔ ကိုလက္စထေရာ အေနအထားကို ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏွလံုး႐ုတ္တရက္ေလ႐ိုက္ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းမ်ား ကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ကင္ဆာေရာဂါ အေတာ္မ်ားမ်ားကို ႏွိမ္ႏွင္းႏိုင္စြမ္း
ရွိပါတယ္။
ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ ၇၂ ခုအရ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္းလိုက္၊ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးစားတဲ့သူေရာ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့စားေသာက္ကုန္မ်ားကို စားသံုးတဲ့သူေတြဟာ ကင္ဆာ ေရာဂါေတြနဲ႔
ပတ္သက္ၿပီး အေတာ္ေလးကို ႏွိမ္ႏွင္းကာကြယ္ႏုိင္စြမ္းရွိၾကတာကို
ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ အဲဒီ့ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏုိင္တဲ့ အစြမ္းဟာ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲက Lycopene ဓာတ္ေပၚမူတည္ေနပါတယ္။ အဲဒီ့ဓာတ္ဟာ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို နီရဲေအာင္ လုပ္ေပးတဲ့ဓာတ္ပဲျဖစ္ပါတယ္။
အစာအိမ္ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို သတ္ပစ္ႏုိင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္းထက္ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး စားသံုးတာဟာ Lycopene ဓာတ္ေတြ ပိုၿပီး ထုတ္လုပ္ေပးတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ လိုင္ကိုပိန္းဟာ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို သာမက
အရည္ျပားအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိေစတဲ့ေရာင္ျခည္ေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးထားပါတယ္။
ေနာက္ၿပီး ေယာက်္ားေလးမ်ိဳးဆက္ ျပန္႔ပြားျခင္းကို အေထာက္အပံ့ ေပးပါတယ္။
သိသိသာသာ အစြမ္းျပတ့ဲအခ်က္ကေတာ့ အဆုတ္နဲ႔ အစာအိမ္ေဘးကင္းက်န္းမာေစဖို႔
ေကာင္းေကာင္း အေထာက္အကူ ျပဳေပးပါတယ္။
အလွအပေရးရာ
ပါးႏုေသြး၊ နီျမန္းေစခ်င္ရင္
တခ်ိဳ႕ပ်ိဳေလးေတြရဲ႕ ပါးေလးေတြဟာ နီးျမန္းၿပီး ႏွင္းဆီေရာင္ သမ္းေနတတ္ပါတယ္။ ဒီလိုမ်ိဳး ျဖစ္ခ်င္ရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မ်ားမ်ားစားေပးပါ။ ပါးျပင္ကို ပန္းႏုေရာင္
သမ္း႐ံုမွ်မက အသားရည္ကို ရႊန္းစိုဝင္းလဲ့ေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို
ဒီအတိုင္း စားေပးရင္ ပါးျပင္ ပန္းႏုေရာင္သန္း႐ံုမွ်မက မ်က္လံုး၊ သြား၊
အရည္ျပားေတြပါ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
မ်က္ႏွာသန္႔စင္ေစခ်င္ရင္
အိပ္ရာမဝင္ခင္နဲ႔ အိပ္ရာထၿပီး ဆယ္ငါးမိနစ္၊ စုစုေပါင္း တစ္ေန႔ကို မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ အခ်ိန္ေပးရင္ ရပါၿပီ။ အိပ္ရာမဝင္ခင္မွာ မ်က္ႏွာကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္ဝက္နဲ႔
(တစ္လံုးကို လွီးၿပီး) မ်က္ႏွာကို ပြတ္သပ္ေပးပါ။
လည္ပင္းတစ္ဝိုက္ေနရာေတြကိုပါ ပြတ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့
ဆယ္ငါးမိနစ္ခန္႔ထားၿပီး ေရနဲ႔ ျပန္ေဆးေပးပါ။ မနက္တစ္ႀကိမ္၊ ညတစ္ႀကိမ္
လုပ္ေပးပါ။ မ်က္ႏွာကို သန္႔စင္ဝင္းပေစပါတယ္။
အဆီျပန္ေသာ အသားအေရအတြက္
ပ်ားရည္နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အဆီျပန္တဲ့ အသားအရည္အတြက္ အရမ္းကို ေဆးဖက္ဝင္တဲ့ ပစၥည္းမ်ားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ပ်ားရည္တစ္ဇြန္း(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း) နဲ႔
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလတ္စား အရြယ္တစ္လံုးကို ယူၿပီးေရာစပ္ေခ်ႏွယ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္
အဲဒီ့ ပ်ားရည္ေရာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးရည္ကို မ်က္လံုးကလြဲၿပီး မ်က္ႏွာအျပင္
အႏွံ႔လိမ္းေပးပါ။ လိမ္းၿပီး အသားထဲ စိမ့္ဝင္သြားေအာင္ ၁၅ မိနစ္ခန္႔
ေစာင့္ဆိုင္းေပးပါ။ ၁၅ မိနစ္ျပည့္မွ ေရနဲ႔ ျပန္ေဆးေပးပါ။ ႏွစ္ပတ္ေလာက္
လုပ္ၾကည့္တာနဲ႔ သိသာလာပါလိမ့္မယ္။ ဒါေပမယ့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ဓာတ္မတည့္တဲ့
သူမ်ားအေနနဲ႔ေတာ့ မသံုးပါနဲ႔။
ေရေႏြးပူေလာင္ျခင္းႏွင့္ ဝက္ၿခံ
ေရေႏြးပူေလာင္လို႔ ေဘးနားမွာတစ္ခုခုနဲ႔ သက္သာေအာင္ လုပ္စရာပစၥည္း၊ ေဆးဝါးမရွိရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ အုပ္ထားေပးပါ။ အပူသက္သာေစပါတယ္။ အျမန္ဆံုး သက္သာ
ေပ်ာက္ကင္း ေစပါတယ္။ ဝက္ၿခံကိုလည္း ေျပေလ်ာ့ေစပါတယ္။
ဆံပင္အနံ႔ဆိုးျခင္း
တစ္ခါတစ္ေလ ကိုယ့္ေခါင္းက ဆံပင္ရဲ႕ အနံ႔ဟာ ဆိုးရြားေနတတ္ပါတယ္။ အဲဒီလို အခါမ်ိဳးမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအရည္နဲ႔ ေခါင္းကို လိမ္းၿပီး မိနစ္ငါးဆယ္ေလာက္ထားၿပီး ေရနဲ႔
ျပန္ေလွ်ာ္လိုက္ရင္ အနံ႔အသက္လည္း ကင္းၿပီး ဒက္ေတြပါ
ေပ်ာက္ကင္းသြားေစပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္တာမို႔ ဆံသားကို
ေတာက္ေျပာက္သန္မာေစပါတယ္။
No comments:
Post a Comment